IOT ve IIOT HER YERDE !

IOT terimini hiç duydunuz mu ? Peki ya IIOT ? Size yabancı gibi görünen, belki de bugüne kadar hiç duymadığınız bu terimler aslında hayatımızın tamamen içinde yer alıyor.

IOT (Internet of Things), yani Nesnelerin Interneti en basit tanımıyla bilgisayarların erişebildiği tüm nesnelere verilen isim. IIOT (Industrial Internet of Things) ise IOT kavramını bir kademe daha yukarı çıkartarak sanayide bilgisayarların konuştuğu tüm teknolojileri anlatıyor.

Tanımları yaptığımızda, hepiniz aslında bunları çok iyi bildiğinizi, ancak isim olarak yabancı olduğunuzu fark etmişsinizdir. Bırakın bu teknolojiyi kullanıp kullanmadığınızı, kullanmadığınız alan neredeyse yok gibidir.

Sabah yataktan kalktınız. Giyindiniz, işe gideceksiniz. Kapıdan adımınızı attınız. Apartmanın ışığı sizi görünce tanıdı ve yandı J Sonra asansörü çağırdınız, bindiniz, aşağı inmek için düğmeye bastınız. Ama asansör hareket etmiyor. Neden…? Çünkü kapıya yakın duruyorsunuz, biraz daha içeri sokuldunuz ve evet asansör hareket etti, süper !

Arabanızı uzaktan kumandayla açtınız ve bindiniz. 1 saat sonra, benzin ışığı yandı, hatta lüks bir arabanız varsa “benzin alın” diye sesli uyarı sistemi devreye girdi. Benzin aldınız, iş yerine geldiniz. O da ne iş yerinin kapısı sizi görünce kendi kendine açıldı. Sizi tanıyor demek ki J Kettle’a su koydunuz masanıza oturdunuz, su kaynayınca kettle ötmeye başladı ve kahvenizi içmeye başladınız. Patronunuz aradı ve sizden geçen haftanın satış raporunu istedi. Oturduğunuz yerden 2-3 oda ötedeki yazıcıdan çıktı aldınız. Akşam işiniz bitti, eve döneceksiniz. Hava çok soğuk, kombi siz gitmeden evi ısıtsın istiyorsunuz. Arabanızla dönerken, telefonunuzla evdeki kombiyi açtınız. Gibi, gibi, gibi…

Yukardakiler bir çırpıda aklıma gelen çok yakın örnekler. Siz de düşündüğünüzde gün içinde onlarca kez Nesnelerin Internetini kullandığınızı fark edeceksiniz. Nesnelerin Interneti bilgisayar yazılımlarının hükmettiği işte tüm bu nesneleri kapsıyor.

Peki IIOT’de neler var ? IOT’den farkı nedir ? IIOT, yani Endüstrüyel Nesnelerin İnterneti günlük hayatımızı neresinde ? Bunu hiç düşündünüz mü ?

Nesnelerin Internetinin yaygınlaşması ve hayatımızın neredeyse tamamını kaplamasıyla, tabi ki farklı kullanım alanları araştırılmaya ve insanların yapamadığı şeylerin daha kısa sürede ve otomatik olarak nasıl yapılacağı üzerine kafa yorulmaya başlandı.

Araba kapısını uzaktan açan, bulunduğunuz kattan asansörü çağıran teknoloji, sanayi alanında da katkılar sunabilirdi elbette ! Bu teknoloji de çok gecikmedi ve üretim sahasına robotlar ve sensörler koyarak, işinizi kolaylaştıran nesneler de hızla devreye girmeye başladı.

Yaşı yetenler kolayca hatırlayacaklardır: İlk kurulan fabrikalar tamamen el işçiliği ile üretime dayanıyordu. Tamamen insan kontrolünde olan bu üretim; hem verimsiz, hem de kontrolden uzaktı. Operatörün yaptığına ve söylediğine inanmak zorundaydınız, çünkü aksini ispatlayacak bir doneniz yoktu.

Geçen on yıllar boyunca yavaş yavaş insanların yerini makinalar almaya başladı. Yeni teknolojide insan yine vardı, ama işi yapan makinaydı. İnsan sadece kumanda ediyordu. Günümüzde teknolojinin geldiği son noktada, artık kumanda eden de makinalar olmaya başladı.

İnisiyatifi insandan alıp makine veya robotlara teslim etmek hem verimliliği artırdı, hem de kontrol mekanizmalarını güçlendirdi. Bir operatör bir günde yaptığı işleri ve üretim rakamlarını yazılı olarak tuttuğunda bile karıştırıyorken, üretime koyduğunuz akıllı panel size son 5 yılın üretimlerini saniye saniye sunabiliyor.


Bırakın; üretimi size makinalar yapsın, robotlar raporlasın. Siz insanlardan sadece yeni fikirler üretmeleri için faydalanın. Zamanınızı ve paranızı boşa harcamayın ! Çünkü, herkes böyle yapmaya başladı, geride kalırsanız rekabet edemezsiniz.

 

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız
Lütfen isminizi giriniz